Un cidru pentru toate gusturile
SORTIMENTE CIDRU
Afla povestea noastra
DESPRE NOI
Totul a pornit ca o afacere mica de familie, prin producerea de suc natural de mere. Ulterior am diversificat sortimentele de sucuri si, cu ajutorul unor finantari guvernamentale, am infiintat o mica fabrica in orasul nostru natal – Deta.
Dar orice afacere mica are nevoie de un vis mare ca sa o insufleteasca, asa ca noi ne-am propus sa producem primul cidru autentic din Romania care sa fie complet natural, fara concentrat, zahar, coloranti, conservanti si alte substante care guverneaza acum industria alimentara. Crescand la tara, intr-o familie de fermieri cunoastem bine gustul si valoarea alimentelor facute cum trebuie, din ce trebuie, pentru care este nevoie de timp, rabdare si mult drag…
Asa ca va invitam sa descoperiti Cidrul Casa Despi, o bautura vie, naturala si sanatoasa, facuta cu pasiune pentru calitate si traditii! Avem sortimente diferite pentru toate gusturile: brut (sec), demisec si demidulce.
Alina, Dan si Adi Despi
CUM FACEM NOI CIDRUL
Cidrul produs de Casa Despi este artizanal (craft), realizat dupa o reteta normanda autentica, din ingrediente naturale si printr-un proces lent si natural de fermentatie. Nu folosim sucuri concentrate, siropuri, zahar, coloranti, conservanti sau alte substante nesanatoase – ceea ce face ca cidrul nostru sa fie diferit de majoritatea produselor de pe piata romaneasca actuala. Este o bautura placuta, aromata si usor acidulata, ce are mai putine calorii in comparatie cu vinul si berea si cu o concentratie alcoolica redusa, de 4-8 grade.
Fabricarea cidrului incepe – bineinteles – cu sortarea, spalarea si stoarcerea merelor. Alegerea sortimentelor potrivite de mere, precum si asigurarea calitatii optime a fructelor sunt vitale pentru obtinerea unui produs cu care sa ne mandrim. Un alt motiv de mandrie este pentru noi faptul ca facem tot posibilul sa sustinem economia locala, cumparand fructe de la livezile din regiune, detinute de mici producatori.
Presarea merelor se face la rece, iar sucul proaspat este depozitat in tancuri de inox unde fermenteaza calm si indelung, pastrand astfel aroma subtila a fructului originar. Aceasta prima etapa a fermentatiei dureaza aproximativ doua luni, iar procesul este monitorizat constant prin analize de laborator. Fermentatia se face lent la temperatura controlata de 8 grade Celsius pe o periada indelungata pentru a obtine un gust fructat si floral. In functie de necesitati, se pot realiza in acest stadiu diferite procese de filtrare si deburbare a levurilor.
Dupa aceasta etapa, sucul fermentat este imbuteliat in sticle, unde se produce cea de-a doua etapa a fermentatiei, care dureaza inca una pana la doua luni si in timpul careia se obtine gazificarea naturala care va da cidrului gazificarea naturala specifica. In producerea industriala a cidrului, aceasta etapa este inlocuita cu adaugarea artificiala de CO2, ceea ce afecteaza calitatea produsului. Noi optam pentru procesul natural carer este mai laborios, costisitor si indelungat, insa dorim sa oferim clientilor nostri o bautura sanatoasa, nutritiva si vie de calitate superioara.
Odata incheiate procesele de fermentare si maturare, cidrul nostru este etichetat si trimis catre voi, dragii nostri sustinatori insetati, pentru a va relaxa la sfarsitul unei zile de munca, ca sa va racoreasca, sa va insufleteasca conversatiile, sa va aduca veselia si buna-dispozitie sau sa va dea un motiv excelet sa va intalniti cu prietenii. Oricum ar fi, nu uitati sa consumati bauturile alcoolice cu moderatie si responsabilitate! Si tot legat de responsabilitatea noastra, a tuturor, nu uitati ca atunci cand consumam produse locale contribuim la cresterea economiei regionale si la ameliorarea conditiilor de mediu.