CEBANENCO STANISLAV
Stanislav Cebanenco este un artist din Timisoara. Se remarca printr-o tehnica grafica originala si deosebit de laborioasa, lucrarile sale fiind complexe, expresive si de o mare profunzime.
Una din lucrarile sale, intitulata Eden, ne-a inspirat in mod deosebit, deoarece are in centrul ei Marul, fructul biblic al cunoasterii, din care se prelinge un strop – iar Adam si Eva, simbolizati prin cele doua jumatati ale trunchiului de copac, sunt deopotriva legati si despartiti de aceasta picatura, de esenta actului Cunoasterii Binelui si Raului. Acest act, dobandirea liberului arbitru, se manifesta in toate generatiile urmatoare, stilizate subtil prin baza trunchiului. Sarpele este reprezentat geometric si simbolizeaza atat intelepciunea, cat si tentatia evolutiei, a transcendentei si a eliberarii prin cunoastere.
Faptul ca Marul este simbolul central al acestei opere de arta nu este singurul motiv pentru care am ales-o sa ne reprezinte. Celalalt ar fi similaritatea intre travaliul artistic si procesul de obtinere a cidrului. Cu pasiune si daruire artistul condenseaza semnificatiile in simboluri pe care apoi le distileaza, le purifica si inlatura tot ce nu este relevant – transpunandu-le in grafica. Cu aceeasi pasiune, daruire si atentie condensam esenta fructului in fiecare sticla de cidru pe care v-o oferim!
Fiecare picatura aurie de cidru este o opera de arta, care evoca toate elementele din care a fost creat, cu iubire: Pamantul, Soarele, Apa, Omul… O opera de arta ce simbolizeaza Geneza Vietii.
OVIDIU BATISTA
Ovidiu Batista este un pictor si artist gravator caracterizat prin interpretarea sa onirica, suprarealista si expresionista a societatii. In munca sa, el se inspira nu in ultimul rand din numeroasele sale calatorii impregnate cu tendinte actuale si stiri din retelele sociale si din lumea modei.
Nascut in orasul Barlad, Batista a studiat la Universitatea de Arta si Design din Timisoara (Romania). In 2009, s-a mutat la Ecole de Beaux Art de Metz (Franta) in primul an de studii de master, iar in 2010, a castigat o rezidentiata la Fundación CIEC Betanzos-A Coruna (Spania), unde a lucrat pentru a absolvi cu un master in Gravura, Litografie si Serigrafie. Incepand din 2012, artistul a colaborat cu BetterPress Studio din Roma (Italia), realizand ateliere de serigrafie si cateva proiecte expozitionale, participand, de asemenea, la colaborari cu alti artisti internationali din Roma si regiunea Toscana.
Dintre proiectele lui Batista exploreaza aspecte ale vietii cotidiene, inclusiv un conflict intre gandirea si actiunea constienta si inconstienta in randul indivizilor din societatea contemporana. Bazandu-se pe experienta sa ca artist de machiaj, subiectele preferate includ particularitatile industriei machiajului, intrebarea cum ne definim identitatea noastra estetica personala, influentele care ne modeleaza, limitele cautarii frumusetii si, ca aspect poate cel mai interesant, dorinta follower-ului de a deveni un influencer. Lucrarea artistului a facut obiectul unor expozitii individuale si de grup la institutii si galerii, inclusiv Galeria Arancha Osoro, Oviedo / Spania; Festival della CREATIVITA Museum of Contemporary Art / (MACRO), ROMA / Italia; Galeria Monty4, A Coruna / Spania; Quinta del Sordo, Madrid / Spania; MÚSI La Felguera, Asturias / Spania; Targul de arta Cuarto Público, Santiago de Compostela / Spania; Art Show, Busan / Coreea de Sud; Galeria Alonso Vidal, Barcelona / Spania; Fundación CIEC, Betanzos / Spania; Fig Bilbao / Spania; Vino sa ma gasesti, Florenta / Italia; Betterpress Lab, Roma / Italia; Espacio Cultural Pedro Remy, Braga / Portugalia; Art Residence Creative Analog, „De la fotografie la grafica si inapoi.”, Kostanjevica na Krki / Slovenia.