Blog

Cidraria – Casa Despi

Afacerea:

Esența afacerii este producerea de cidru artizanal natural, realizat doar din sucul de fructe fermentat. Acest produs există momentan pe piața din țara noastră intr-o masura foarte mica (doar cidrul Clarks din cate stiu). Majoritatea producatorilor fac cidrul din concentrat de suc si apa la care se mai adauga coloranti si arome.

Cidrul nostru va fi realizat dupa o reteta normanda, in care sucul de fructe este lasat la fermentat in tancuri de inox timp de 2-3 luni, apoi se face o filtrare usoara, iar ulterior procesul de fermentare se incheie in sticle, pentru a obtine o bautura carbonatata natural. Fermentarea in sticle dureaza 1-2 luni, astfel ca produsul nostru poate fi consumat abia dupa 4-5 luni de la stoarcerea fructelor.

Considerăm că este o băutură usoară, care  lasă o senzație fructata si care are un grad alcoolic redus (intre 4-8 gr. Alc.). Este o bautura racoritoare foarte potrivita pentru lunile de vara, dar si o bautura de masa, nimerita sa insoteasca mancarurile ”grele”.

Din 2015 producem sucuri naturale intr-o mica fabrica realizata cu ajutorul finantarii guvernamentale, iar din 2020, prin investitii facute din fonduri proprii, am demarat si productia de cidru.

Produsul:

Producem atat cidru sec (brut) cat și cidru demi-sec si demi-dulce. Pentru a acoperi o gamă cât mai largă de consumatori vom face și ediții speciale cu alte fructe precum: pere, gutui, fructe de pădure, etc.. În aceste cazuri cidrul va fi produs din must de mere în proporție de 90-97% la care vom adăuga și sucurile altor fructe.

Un obiectiv al nostru este standardizarea unor produse, înregistrarea acestora ca produse ISO. De asemenea vom obține și alte certificări de calitate care să confirme clientului calitatea produsului consumat.

Viziunea: Sa devenim cea mai importanta cidrarie din tara cu produse apreciate pentru calitatea ingredientelor si gustul bun. Dorim sa aducem cidrul printre bauturile cele mai populare in tara, alaturi de vin si bere.

Misiune: Dorim sa producem cidru dupa metoda normanda si sa ne imbunatatim mereu nivelul nostru de pregatire impreuna cu o crestere constanta a capacitatii de productie pentru a oferi cidrul catre cat mai multi consumatori.

Clienții vizați:

Valorificarea acestor produse se va face cu prioritate pe piața internă, locală.  Principalele piste de vânzare vor fi barurile, restaurantele și hotelurile din sistemul Horeca din Timisoara. Apoi dorim sa ducem cidrul si in alte orasemari din tara, cu piata de desfacere deja existenta pentru bauturile craft, cum ar fi  Cluj si Bucuresti, iar pe termen mai lung ne gândim să promovam această băutură si in statiunile de pe litoral, in timpul sezonului estival .

Locația investiției:

Productia este realizata in Orașul Deta din județul Timiș. Acolo beneficiem de infrastructura unui mic oraș și totodată de linistea si lipsa de poluare specifice unei localitati rurale. De asemenea, pe o raza relativ mica se gasesc foarte multi producatori de fructe.

Date tehnice:

Producția are loc între lunile septembrie și martie. Procesul incepe odata cu culegerea fructelor in lunile septembrie – octombrie – noiembrie când dispunem  de mustul de mere necesar, pe care il fermentam in cursul urmatoarelor luni până primavara cand este finalizata fermentația.

Pentru aceasta dispunem de o linie de fermentare a mustului de mere formată din mai multe tancuri de fermentație echipate cu manta de racire conectat la un agregat chiller care ne permite sa controlam fermentația si astfel sa dispunem de o fermentatie lenta care ne va permite extragerea aromelor din fructe.

Cidrul va fi ambalat în sticle de 330 ml precum si de 750 ml, cu capac metalic capsat.

Pentru a realiza îmbutelierea dispunem de o linie de îmbuteliere si etichetare.

Concurența:

Concurența directă în ceea ce privește cidrul artizanal este momentan redusa pe piața noastră. Ea nu este însă de neglijat atunci când ne referim la marii producători industiali de cidru din concentrat precum Cidru Mandu, Livada Secreta, sau Branduri straine precum Cidrul Stella Artois, Kingswood, Strongbow, Somerby sau Old Mouth.

Ne vom diferentia de acestia prin calitatea produsului și prin faptul că ingredientele noastre sunt naturale si provin direct din fructe.

Obiectivul nostru pentru 1 an:

Este sa realizam loturi diverse de cidru, sa il comercializam in cat mai multe locatii deosebite in care se consuma bauturi de calitate si sa fidelizam cat mai multi clienti.

Obiectivul pentru următorii 5 ani:

Datorita experientei acumulate si a reinvestirii profitului in echipamente noi ne dorim ca peste 5 ani sa devenim un brand de referinta in ceea ce priveste productia de cidru nationala.

Pe lângă acestea dorim sa ne diversificam productia prin noi produse precum cidrul de pere sau otetul de mere.

Obiectivul pentru următorii 10 ani

Ne propunem pe termen lung sa devenim cea mai importanta cidrarie artizanala din tara noastra si sa fim un brand recunoscut si in tarile din proximitate precum Serbia, Croatia, Grecia, Ungaria, Austria ori Germania.

Ne-am propus ca pe termen lung să diversificăm producția realizând o producție de cidru de calitate foarte buna dar la un preț accesibil, pentru consumul larg și o altă categorie de cidru premium, care să aibă o calitate înaltă și un preț mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *